Namjera ovog članka je pružiti opću pozadinu o korona virusu i dati preporuku kako se zaštiti od virusa. Članak nije sveobuhvatan te ne predstavlja zamjenu za postojeće lokalne, regionalne ili nacionalne zahtjeve i smjernice.

ŠTO JE KORONA VIRUS?

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO): korona virusi (CoV) je velika porodica virusa koji uzrokuju bolesti u rasponu od obične prehlade do težih bolesti. Korona virus COVID-19 je novi soj virusa koji ranije nije identificiran kod ljudi. Koronavirusi se prenose između životinja i čovjeka i kako je nedavno otkriveno virus se prenosi i s čovjeka na čovjeka.

SIMPTOMI

Uobičajeni znakovi infekcije uključuju  vrućicu, kašalj, kratkoću daha i otežano disanje. Prema WHO-ovim podacima, u težim slučajevima infekcija može uzrokovati upalu pluća, teški akutni respiratorni sindrom, zatajenje bubrega pa čak i smrt. U skladu s centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) simptomi COVID-19 virusom mogu se pojaviti u samo 2 dana ili čak 14 dana nakon izlaganja.

PREVENTIVNE MJERE

U ovom trenutku, po CDC-u, ne postoji cjepivo koje bi spriječilo COVID-19 infekciju. Optimalan način za sprječavanje infekcije je izbjegavanje izlaganja ovom virusu. U skladu s tim, svakodnevne preventivne akcije za sprječavanje širenja respiratornih virusa uključuju; pranje ruku sa sapunom i vodom, izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta neopranim rukama, izbjegavanje bliskog kontakta s bolesnim osobama, čišćenje i dezifinciranje često dodirivanih predmeta i površina.

IZVOR

Zbog nedavnog širenja ovog virusa, postavljena su mnoga opća pitanja u vezi s COVID-19 virusom, ponajprije što je izvor širenja COVID-19 virusa.  Dužnosnici i partneri za javno zdravstvo naporno rade na identificiranju izvora uzimajući u obzir činjenicu da su korona virusi velika porodica virusa koja se širi raznim sredstvima. Kako se širi? Ovaj virus se najvjerojatnije pojavio iz životinjskog izvora, no čini se da se sada širi i s čovjeka na čovjeka.

Što vodeće agencije poput CDC-a rade u vezi s COVID-19 virusom? Kao što se može pretpostaviti, ovo je situacija koja se svakodnevno razvija, stoga će vodeće organizacije nastaviti pružati informacije javnosti nakon što postanu dostupne te za dodatne informacije trebalo bi pratiti službene web stranice.

PROIZVODI ZA OSOBNU ZAŠTITU

Avon Protection je vodeći svjetski proizvođač sredstava za zaštitu dišnog sustava. Proizvodi uključujući kapuljače za bijeg (Escape Hoods), maske za cijelo lice APR (full face Air Purifying Respirators), pogonske respiratore za pročišćavanje zraka PAPR (Powered Air Purifying Respirators), samostalne uređaje za disanje SCBA (Contained Breathing Apparatus) i filtere, koji mogu pružiti zaštitu od nCoV-a ovisno o stvarnoj potrebi, upotrebi, izvedbi i budžetu.

CDC preporučuje jednokratne N95 maske za zdravstvene radnike, koje moraju zadovoljiti 95% učinkovitost filtracije. Suprotno tome, svi filteri koje Avon Protection proizvodi  u Americi imaju najmanje NIOSH P100 razinu zaštite od izloženosti česticama- što je ekvivalentno ≥99,97% učinkovitosti filtera prema aerosolu pri približnoj veličini čestica najvišeg prodora.

Čestica virusa COVID-19 je sferična, promjera približno 0,125 mikrometara. Ovaj virus je po veličini blizak veličini čestica koje se koriste za testiranje učinkovitosti HEPA komponenti u Avon Protection filterima. Stoga, Avon Protection filteri štite od virusa s ≥99,97% učinkovitosti. S obzirom da čestice nastale tijekom kašljanja ili kihanja su veće veličine od veličine gole čestice virusa, filter će zapravo moći zaštititi znatno bolje od ≥99,7%.

Važno je napomenuti da će spomenuti filter zarobiti virus, ali ga neće ubiti. Potrebno je pravilno odlaganje kontaminiranog filtera ili proizvoda (ne ponovno korištenje) te svakako treba slijediti lokalne smjernice. Neophodno je da korisnik pročita, razumije i slijedi sva uputstva za proizvod, posebno uputstva o upotrebi, uklanjanju, obuci i odlaganju. Izdahnuti zrak izlazi kroz ventil koji izdahnuti zrak ne filtrira. Ako je pojedinac koji nosi masku ili kapuljaču zarazan, filter neće spriječiti pojedinca da širi bolest. Uz maske za cijelo lice s filterima, enkapsulirajuća kapuljača za bijeg zaštitit će korisnika od izloženosti lica, očiju i sluznice nosa kao i spriječiti kontakt ruku s očima i ustima tijekom upotrebe.

SAŽETAK

Ukratko, Avon Protection maske, filteri i kapuljače za bijeg osigurat će izvrsnu zaštitu od izlaganja COVID-19 virusom. Detaljnije informacije o proizvodima možete pogledati  na stranici tvrtke Avon Protection www.avon-protection.com, a za sve ostale informacije slobodno nas možete kontaktirati na info@luveti.hr ili 01/6183416.

Tom Korb, Global Product Management Director, Avon Protection

Izvori:

  • World Health Association (WHO)
  • Centers for Disease Control (CDC);
  • Avon Protection Global Filtration team

Veljača  2020